Novice

Gospel Fever že sedmič v slovenskih Alpah

V sodelovanju z Društvom Stezosledcev in Kulturnim domom Bovec smo tudi letos izvedli gospel koncert na Bovškem.

Koncert poteka tradicionalno v času Alpskega tabora v Čezsoči. V petek, 12. avgusta, smo se ob 20.30 zbrali v centru Bovca, kjer letos namesto v Klužah poteka večina kulturnih dogodkov. V neposredni bližini tamkajšnje trdnjave namreč potekajo vzdrževalna dela.

Na za promet zaprtem glavnem bovškem trgu so se že v času tonske vaje začeli zbirati mimoidoči, kmalu po začetku koncerta pa je bil trg povsem popolnjen. Publika je prisluhnila poldrugo uro trajajočemu koncertu, v katerem smo predstavili razgiban izbor tako starejših skladb kot teh, ki smo se jih naučili v zadnji sezoni. Nizke temperature niso zmanjšale učinka gospel vročice, saj so se poslušalci v ritmih glasbe s pozibavanjem greli in zraven tudi zaploskali ter zapeli.

Tekom koncerta je zbranim spregovoril tudi glavni govornik Alpskega tabora, Dejan Stanjević. Na prostoru, ki je prežet s spominom na vojne in smrt, nas je spodbudil, naj iz svojih življenj naredimo lepo glasbo. Kot se je gospel glasba oglašala iz ust zatiranih in trpečih, lahko naša življenja pojejo hvalnico Stvarniku, ki skrbi za nas. S prevodom iz angleščine je pomagala Andreja Terbos.

Slovenci si le stežka predstavljamo poletje brez morja, pregovorno zelo športno aktiven narod pa poleg poležavanja na soncu pogosto poseže po bolj aktivnem oddihu. Avgusta je tako naše visokogorje polno domačih in tujih zaljubljencev v naravo. Posočje je s svojo široko ponudbo in dih jemajočimi naravnimi lepotami gotovo eden najbolj priljubljenih koncev naše dežele. Trdnjava v Klužah, kjer sicer potekajo koncerti, zaradi svoje slikovite lege nad globoko sotesko reke Koritnice sodi med najmogočnejše trdnjavske objekte pri nas. Razvija se v osrednje kulturno, umetniško, družabno in zabavno središče Bovškega, tradicionalno pa po njej zadonijo tudi zvoki ritmične črnske duhovne glasbe.

Začetki delovanja edinega slovenskega gospel zbora segajo v konec leta 2007. Že po nekaj prvih koncertih v sezoni 2007/08 smo poleti 2009 v sodelovanju z Društvom Stezosledcev organizirali prvi “alpski gospel koncert”, na katerem je poleg zbora nastopila še vokalna skupina 4Given. Odzivi so bili tako dobri, da smo koncert v trdnjavi Kluže organizirali tudi naslednje leto. Koncert je postal tradicionalen in je z izjemo leta 2012 organiziran vsako leto. V tem času so se domačini in turisti povratniki že tako navadili na koncert, da ga sredi avgusta pričakujejo še pred pričetkom oglaševanja.

Ob letu osorej!

Fotografije s koncerta si lahko ogledate v galeriji.