Novice

S slovensko gospel legendo tokrat v Šentjurju

V nedeljo, 19. junija 2016, smo našo gospel vročico po daljšem času znova zanetili v Šentjurju. Koncert v Ipavčevem kulturnem centru je bil poseben tudi zaradi sodelovanja z velikanom slovenske glasbene scene, Otom Pestnerjem.

Koncert smo začeli z izborom afriških skladb, ki so obiskovalce vpeljale v korenine razvoja spiritualov in gospela. V nadaljevanju smo ob najbolj priljubljenih skladbah z repertoarja predstavili še vse novitete zadnje sezone. Na odru smo se z Otom dvakrat izmenjali, ob menjavah pa ponudili sodelovanji v skladbah Swing low, sweet chariot in Lead me, guide me. Večino Otovih solo skladb je publika dodobra poznala in se mu pridružila pri petju, mednje pa je prepletel tudi nekaj novosti, ki bodo do konca leta izšle na obširnem albumu. Za vrhunec koncerta smo nastopajoči ob koncu glasove združili še v poznanem spiritualu Every time I feel the Spirit.

Zbor Bee Geesus je z Otom prvič sodeloval na letnem koncertu Gospel Fever 2015. Uspešno sodelovanje je med slovenskimi ljubitelji gospela odmevno zazvenelo in vzbudilo veliko zanimanja med koncertnimi organizatorji. Po šentjurskem koncertu bomo z Otom naslednjič sodelovali 26. avgusta letos v Litiji na festivalu Slovo poletju, v prihodnje pa se obetajo tudi nove priložnosti.

Člani zbora smo se že od opoldneva sproščeno družili na pikniku v Bukovju pri Slivnici, kjer sta nas v prijetnem okolju pogostili družini Guček in Škornik. Pred tonsko vajo smo se Otu pridružili še ob njegovem prvem obisku spominske sobe New Swing Quarteta v Ipavčevi hiši v Šentjurju. Ogled razstave s pripovedmi spominov umetniškega vodje te izjemne vokalne skupine je bila prav posebna izkušnja. O zgodnjem srečanju z NSQ je naš vodja Matej Virtič na koncertu dejal: “Že kot majhni otroci smo z brati na očetovem kasetofonu ogromno poslušali Ota in ostale člane kvarteta in se navduševali nad njihovimi vokalnimi sposobnostmi in izvrstno glasbo. Ta je bila skupaj z nekaterimi drugimi velikimi imeni gospela odločilna, da smo ga vzljubili in ga v različnih zasedbah širimo tudi sami.” Vsem ljubiteljem glasbe NSQ obisk sobe vsekakor priporočamo.

Oto Pestner se je kot solist in del številnih zasedb v svoji bogati karieri priljubil poslušalcem doma in po svetu. Dolgoletni član in vodja legendarne skupine New Swing Quartet je pomembno vplival na razmah črnske duhovne glasbe pri nas. Poleg ljubezni do gospel glasbe Oto z zborom deli tudi strast do a cappelle.

Bee Geesus kot eden redkih gospel izvajalcev na našem prostoru pogosto sodeluje z glasbeniki iz različnih glasbenih ozadij. V preteklosti smo ob Otu sodelovali z Nuško Drašček, Aleksandrom Mežkom, Jadranko Juras, Majo Keuc, s Prifarskimi muzikanti, skupinami A-Kamela, 4Given in Vox Arsana, Wintleyem Phippsom in drugimi.

O dogajanju je poročalo tudi precej lokalnih medijev.

Fotografije s koncerta si lahko ogledate v galeriji.