Novice

Gospelkirchentag 2016

A cappella gospel zbor Bee Geesus se bo tudi letos udeležil največjega gospel festivala v Evropi, ki bienalno poteka v Nemčiji. Letos bo festival Gospelkirchentag od 9. do 11. septembra v Braunschweigu.

Pevke in pevci so se omenjenega festivala udeležili trikrat, prvič septembra 2010, v nemškem mestu Karlsruhe, ko je festival obiskalo 70 000 obiskovalcev, dve leti kasneje, junija 2012 v Dortmundu, pred dvema letoma pa v Kasselu. S svojo svežino in edinstvenim pristopom h gospel glasbi so vsakič poželi dobre kritike poznavalcev in veliko zanimanje nemških medijev. Od takrat so nanizali kopico uspešnih koncertov in udeležb na festivalih tako doma kot v tujini.

Letos nas v okviru festivala čakata dva koncerta, v petek ob 20.30 na lokaciji Schloss-Arkaden, v soboto pa bomo nastopili na glavnem festivalnem odru na odprtem v čistem središču mesta, kar doleti samo izbrane s strani organizatorjev.

O festivalu Gospelkirchentag

Gospelkirchentag je mednarodni bienalni festival gospel glasbe, na katerem se vsaki dve leti sreča več kot 5000 pevcev gospel glasbe iz Evrope, redno pa privablja nastopajoče in strokovnjake iz Združenih držav Amerike. Festival je priložnost za izobraževanje pevcev na različnih področjih, povezanih z gospel zbori (izobraževanja o vodenju, organizaciji zborov, organizaciji koncertov in dogodkov, sodelovanju z mediji, vokalni tehniki, uporabi ustnih bobnov in drugih delov telesa, osnovah različnih vrst gospel glasbe, promociji, plesu, medijski podobi …). Skozi številne delavnice, ki jih vodijo svetovno priznani strokovnjaki na tem področju, udeleženci festivala pridobijo nova znanja, ki jih prenesejo v matične zbore, in s tem se dviguje nivo tako gospel zborovske glasbe kot zborovske glasbe na splošno. Prav tako je udeležba na festivalu priložnost za nekatere izbrane zbore, da se s koncertom predstavijo tako drugim udeležencem festivala kot tudi več deset tisočim obiskovalcem.

Prvič je Gospelkirchentag gostilo nemško mesto Essen leta 2002, nato pa je festival potekal v Bochumu (2004), Düsseldorfu (2006), Hannovru (2008), Karlsruheju (2010), Dortmundu (2012) in Kasselu (2014). Število udeležencev in obiskovalcev festivala narašča. Letos bo 8. mednarodni festival Gospelkirchentag potekal v Brauschweigu, tudi tokrat pa organizatorji pričakujejo več tisoč pevcev iz različnih evropskih držav in vsaj 70 000 obiskovalcev festivala.