Novice

Gospel Fever tudi letos s presežki

Na letošnjem Gospel Fever, 7. letnem koncertu a cappella gospel zbora Bee Geesus, ki je 25. maja potekal v nabito polni veliki koncertni dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, so pevci združili glasove z velikanom gospel glasbe pri nas Otom Pestnerjem.

Na tradicionalnem koncertu Gospel Fever, ki je vrhunec koncertne sezone zbora Bee Geesus, so pevke in pevci ponudili bogat glasbeni program, ki je okoli 700 poslušalcev popeljal skozi sedmo sezono delovanja. Kot je bilo slutiti po zelo razgibani sezoni, je bil to nedvomno eden največjih in najbolj energičnih koncertov Gospel Fever. Ob najbolj priljubljenih skladbah njihovega repertoarja je zbor na koncertu predstavil številne novosti, vrhunec večera pa je gotovo bil premierno sodelovanje z Otom Pestnerjem.

»Za nami je čudovito praznovanje sedme sezone delovanja zbora Bee Geesus. Odločitev, da jo kronamo s koncertom v Unionski dvorani in k sodelovanju povabimo Ota Pestnerja, se je izkazala za odlično. Rekorden obisk na naših koncertih in navdušena publika, ki je po skoraj dvournem programu na nogah želela slišati še nekaj dodatkov, sta odlični spodbudi za naše nadaljnje delo,« je pojasnil Matej Virtič, umetniški vodja zbora.

Oto Pestner se je kot izjemen vokalist, tako kot solist in del številnih zasedb, v svoji bogati karieri priljubil poslušalcem doma in po svetu. Kot dolgoletni član in umetniški vodja legendarne skupine New Swing Quartet je pomembno vplival na razmah črnske duhovne glasbe pri nas. Poleg ljubezni do gospel glasbe Oto z zborom deli tudi strast do a cappella izvedbe.

»Če smo polni spoštovanja do takšne legende kot je Oto pred sodelovanjem bili kar malo na trnih, smo se na odru odlično ujeli, se sprostili in naši dragi publiki skupaj ponudili verjetno najbolj vročičen večer do sedaj. Oto je Oto, gospel pa iz njega izvabi tisto najboljše, to, kar imamo pri njem kot vokalistu najraje. Njegov zelo pozitiven odziv na našo glasbo nam pomeni ogromno. Z veseljem pričakujemo kakšno prihodnje sodelovanje.«

Sodelovanje je pozitivno ocenil tudi Oto Pestner, ki je pohvalil dobro energijo zbora in odlično počutje poslušalcev: »Vsekakor prijetna izkušnja. Definitivno sem izza odra dobil dober vtis. Iz ozadja je sicer morda malo težje ocenjevati, mislim pa, da bi v publiki zagotovo užival.« Meni, da je Bee Geesus pravi predstavnik črnske duhovne glasbe, s katerim gospel zares živi, saj gospel izvajajo na sodoben način, ki je mladim blizu. »Svetoval bi jim, naj še bolj definirajo svoj način in najdejo svoj prostor. Izvajajo naj še več svojih aranžmajev, da bodo v izvajanju še bolj prepoznavni,« je še dodal.

Od zadnjega letnega koncerta je zbor gostoval na največjem gospel festivalu v Evropi, Gospelkirchentag 2014 v nemškem Kasselu, sodeloval na koncertu Gospel d.d. z Wintleyem Phippsom, Nuško Drašček in skupino 4Given ter izvedel veliko število drugih dobrodelnih koncertov po Sloveniji. Na televiziji ste lahko spremljali prenos božičnega koncerta iz Cankarjevega doma, ki ga je ob zaključku turneje s Prifarskimi muzikanti prenašala Televizija Slovenija ter sodelovanje zbora v oddaji Die grosse Chance der Chöre za vokalne skupine in zbore na avstrijski nacionalni televiziji ORF.

Bee Geesus je prepoznaven a cappella zbor, ki z značilno gospel energijo navdušuje širom Slovenije in zunaj nje. Umetniško ga vodi Matej Virtič, viden domači predstavnik a cappelle, ki v priredbe od samega začetka namesto inštrumentalne spremljave vključuje beatbox in druge elemente vocal playa.

Uradne fotografije s koncerta najdete tukaj.


Lead Me, Guide Me (z Otom Pestnerjem)



Discipline



Sesithi Bonga